Löwenströmska Parken

Längs Fysingens västra strand löper en orörd del av Stockholmsåsen med Kärleksudden som främsta besöksmål. Härifrån kan man se över till Parkudden och Torsåkers fd slottsträdgård.

Kärleksudden är en av flera pärlor i Löwenströmska Parken, en park som fått sitt namn efter Gustaf Adolf Anckarström. Löwenströmska lasarettet byggdes i början av 1800-talet av Gustav Adolf Anckarström, som enligt sägen byggde lasarettet för att sona sin brors brott. Han var nämligen bror till Jakob Johan som sköt Gustav den III på Operans maskeradbal 1792. Släkten bytte därefter namn till Löwenström. 

Löwenströmska Parken bjuder på blomsterprakt och svalkande bad, vackra eklundar och t o m en naturlig källa med kristallklart vatten som bubblar. Intill ligger lilla vackra Hammarby kyrka med anor från 1200-talet.

 

Norr om Löwenströmska sjukhuset öppnar sig ett välkomnande kulturlandskap. På försommaren får du både blomsterprakt och svalkande bad. I Calmare hage blommar tusentals backsippor. Fortsätter du längs stranden mot Abborrberget i norr ser du en unik hagmarksflora på höjden till vänster.

 

Adress: Stockholmsvägen, Gamla Lasarettsvägen.

Besök gärna parken året runt med sin vackra natur nära sjön Fysingen.