Åholmens naturreservat

Flera år i rad har entusiastiska besökare tagit tillfället i akt och gästat företag, gårdar, kyrkor och slott runt sjön Fysingen i Upplands Väsby och Rosersberg.


På alla stationer laddar man upp inför denna dag.

Tidigare år har det funnits ekonomiskt stöd för bussturer men det kan tyvärr inte erbjudas längre. SL har regelbundna turer till de flesta destinationerna.

Åholmens naturreservat

För fågelskådare och vatten-bufflar


Naturreservatet ligger i ett populärt strövområde tilllgängligt för hela familjen i anslutning till Fysingens norra.


FÅGELSKÅDARNA - ETT RIKT FÅGELLIV


Fågelskådare med kikarstativ är där för dig som vill se det unika fågellivet vid Fysingen. Ta gärna med egen kikare och prova själv!


VATTENBUFFLAR – HIGLAND CUTTLE


Titta på Naturgruppens vattenbufflar och deras kalvar samt Highlands Cuttles som ser till att öka den biologiska mångfalden och vårda markerna i Fysingens naturreservat, där över 100 olika fågelarter häckar. Naturgruppen som äger djuren och har ett stort kunnande om naturvård hjälper Länsstyrelsen Stockholm att vårda markerna i Fysingen. Betonar hur viktigt det är att vårda dessa få unika områden som finns kvar i Sverige.


Vattenbufflarna bör ha fått ungar precis innan Fysingdagen!


Hitta hit!

Fysingen Åholmen Badplats Rosersberg Stockholms län (stallplatserna.se)


Hitta hit

Till Nordians hög: SL-buss från Upplands Väsby eller Märsta till hållplats Åshusby gård.Till fågeltornet: Buss från Märsta till hållplats Strömmens väg, därifrån promenad österut, se kartan. Alternativt pendeltåg till Rosersberg, sedan 2 km promenad till reservatet.Med bil från E4, avfart mot Rosersberg och sedan Norrsundavägen norrut. Därefter en mindre väg österut mot Åholmen (avtagsväg skyltad Ström), parkera vid Åholmen eller mot Åshusby (avtagsväg mot Skånela).